eläimellistä menoa sämpylöissä


Tänään pääsi äiti leikkimään, kun lapset oli kyläily reissulla.. :) siivotahan sitä toki taas piti, mutta kun leipä oli lopussa niin sämpylätaikina otti voiton.. Koira sämpylöitä on tullut tehtyä ennenkin mutta tänään päätin koittaa tehdä myös jotain muuta. Voi olla et seuraavilla syntymäpäivillä on tarjolla siili pullaa, nämä kun soveltuu molempiin leipomisiin.. :)

Perus sämpylä taikina:

5dl- vettä
50g- hiivaa
1tl-suola
2dl- kaurahiutale
1rkl- sokeri
n.10dl- vehnä- ja hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää kaurahiutaleet, suola ja sokeri. Lisää jauhoista noin puolet ja alusta taikina, vaivaa hyvin ja lisää jauhoja. Taikina saa jäädä suhkot löysäksi, mutta kuitenkin siten että helppo muotoilla. anna kohota kaksinkertaiseksi. muotoile ja anna kohota:

siili: muotoile pyöreäksi, nosta pellille ja litistä hieman toisesta päästä jotta muistuttaa hieman kananmunaa , soikeasta päästä tulee kuono. Anna kohota, leikkaa sen jälkeen saksilla pieniä lovia ja tee silmät rusinoista tms.

 pupu: muotoile pyöreäksi, tee korvat muotoile taikinasta peukalonpaksuisia noin 10 cm:n pituisia taikinanauhoja. Leikkaa nauhat toisesta päästä puoleenväliin saakka kahtia taikinapyörällä. Pane taikinanauhan ehjä pää soikean sämpylän alle ja taivuta leikatut osat sämpylää vasten pupulle korviksi. anna kohota ja tee silmät ja kuono rusinoista tms.



 linnut: tee taikinasta soikeita sämpylöitä ja laita pellille leivinpaperin päälle. Paina sämpylän toiseen päähän sormella syvennys. Tee taikinasta pieniä noin peukalonpään kokoisia pyöreitä palloja. Liimaa ne vedellä kiinni soikeiden sämpylöiden syvennykseen. Leikkaa saksilla sämpylöiden yläsivusta molemmilta puolilta kielekkeet joista muodostuu linnulle siivet. anna kohota. tee nokka ja siivet itse tein nokan suolapähkinästä, mutta käytä vaikka siemeniä.


 koira: tee pyöreä sämpylä ja anna kohota. Leikkaa sasilla lovet molemmin puolin yläkulmasta ja tee silmät ja kuono esim rusinoista tai oliiveista
tassu: tee pyöreä sämpylä, anna kohota, leikkaa ylhäältä päin 4 lovea jotta saat 5 kynnen paikkaa, kynsinä käytin suolapähkinöitä, mutta voit käyttää esim siemeniäkin.



Kommentit